foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

Get Adobe Flash player

У ИО Дрежнику у октобру ученици другог и трећег разреда су реализовали пројектну тему "Школски биоскоп поново ради" која је имала хуманитарни карактер.

1 фаза:

Учитељице су кроз разговор провериле предзнање и искуства ученика везана за биоскоп. Разговарано је о настанку и развоју филма и биоскопа као правилима понашања током пројекције.

Након тога, учитељице су презентовале  листу филмова које је могуће приказати у школским условима. Ученици су се одлучили за епизоду серијала "Опстанак" под називом "Морски рај". Упознали су се са неопходном опремом, апаратуром и техничким условима и договорили даље активности.

Потом је групи представљен рад и циљеви хуманитарних организација. Ученици су се усагласили да ће се улазнице за пројекцију продавати, а да ће сакупљени новац бити уплаћем хуманитарној организацији у циљу лечења болесне деце.

 

 2. фаза:

Задатак ове фазе био је израда рекламног плаката за филм. Разговарано је о изгледу морских дубина, морским биљкама и животињама. Приказане су фотографије са интернета. Ученици су израдили плакате колаж техником.

 

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

3. фаза:

Ученици су израдили улазнице за биоскопску пројекцију. Договорено је да се карте продају наставницима, помоћном особљу и ученицима старијих разреда, али цена није унапред одређена већ је имала карактер добровољног прилога.

 

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

4. фаза:

Дан пројекције је био испуњен узбуђењем,  ужурбаним припрема и радосним ишчекивањем.  Простор учионице је прилагођен новој намени. Пројекција филма је протекла у будној пажњи ученика уз поштовање правила културног понашања и епидемиолошких мера. Прикупљени новац је уплаћен хуманитарној организацији за лечење оболелог детета.

 

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

Пројектна тема: Трагом славног сликара (2. разред, Дрежник)
1. фаза: На претходном часу ученици су добили задатак да прикупе биографске податке  ван Гога. Свако је презентовао свој део задатка. Учитељица је допуњавала чињеницама које ученици  нису изложили. Затим је на лаптопу показала најзначајнија  сликарева дела.  Ученици су износили своје утиске о показаним делима.
2. фаза: На лаптопу је показана ван Гогова слика „Звездана ноћ над Роном“.  После анализе дела ученици су израдили копију слике темпера бојама.  Кроз разговор анализиран је успех активности. Радови су изложени у учионици.
3. фаза: На лаптопу је показана  слика „Три сунцокрета“. После изржавања утисака, ученици су у опуштеној атмосфери пуној позитивне енергије, израдили репродукцију и овог дела.  Изложба радова је допуњена  репродукцијама урађеним на овом часу.

 

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

Да за креативност нема препрека, показали су у претходном периоду ученици 2. разреда ИО Дрежник. После почетне адаптације и успостављања комуникационих путева, схатили смо да настава на даљину, иако отежава, неће покварити  већ започете пројекте, договоре и планове. Наставили смо тамо где  смо се привремено зауставили. У реализацији  смо имали свеобухватну помоћ и подршку од стране родитеља на чему смо им изузетно захвални.

ПРОЈЕКТНА ТЕМА (март): Пролећни карневал

   Почетком марта изабрана је пројектна тема "Пролећни карневал". Ученици су упознати са значењем речи КАРНЕВАЛ. Договорено  је да се израде маске и да се карневалска поворка  организује као прослава почетка пролећа у школи и ближој околини. Упознали су се са значајнијим карневалима код нас и у свету.   

   На следећем часу су израдили скице маски. Договорена је набавка потребног материјала за маске.

   После промене режима рада и преласка на рад на даљину, сложили смо се да ученици израде договорене маске уз помоћ родитеља, а да ћемо карневал оганизовати чим нам прилике дозволе.

ЛИНК СА СЛИКАМА

  

ПРОЈЕКТНА ТЕМА (април): Наша вицотека

Путем интернета договорено је да тема рада у оквиру пројектне наставе  у априлу буде израда разредне вицотеке, односно збирке вицева. Ученицима је објашњен појам вица, а онда су из недеље у недељу израђивали странице наше збирке које ћемо прикупити када услови  наставе нормализују и израдити књижицу са вицевима. Тематика вицева била је унапред одређена од стране учитељице и то је: ШКОЛСКИ ЖИВОТ,  ИЗМЕЂУ ВИЦА И БАСНЕ и СПОРТИСТИ У ВИЦЕВИМА.

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

ПРОЈЕКТНА ТЕМА (мај): Од старог ново

У току маја започета је пројектна тема "Од старог ново" која се односи на могућност и значај рециклаже  у свакодневном животу што је у корелацији са наставном темом  "Човек ствара"  која се управо реализује из предмета свет око нас. Најпре смо рециклирали картонске ролне  и кутије, а затим корнете од јаја. У плану нам је и рециклажа пластичних флаша и сламчица за сокове.

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

У ИО Дрежник је у оквиру пројектне наставе у првом разреду, током септембра месеца, реализован низ часова посвећен теми "Друг другу". Ученици су:
- радили драматизацију приче "Два друга", Л.Н. Толстоја,
- читали и анализирали песме о другарству,
- правили поклоне једни другима од тестенине, као и рам за слику, рођендански поклон нашем другару Давиду.

ЛИНК СА СЛИКАМА