foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

Get Adobe Flash player
Светски дан вода 22. март 2022.

Светски дан вода се сваке године обележава 22. марта и посвећен је фокусирању пажње на значај воде.
Овогодишња тема ,,подземне воде“, скреће нам пажњу на скривене водне ресурсе који су одувек били критично важни, али нису у потпуности препознати у креирању политике одрживог развоја. Улога подземних вода је витална у водоводним и санитарним системима, пољопривреди, индустрији, екосистемима и прилагођавању климатским променама.
Подземне воде су основни водни ресурс на Земљи који снабдева реке, језера и бунаре, обезбеђује воду за пиц́е за преко 2 милијарде људи на нашој планети, а њеним коришћењем у наводњавању обезбеђује се храна за половину светског становништва. Подземне воде обезбеђују залихе воде током суше и претећих ефеката климатских промена и дају најчистију природну воду за пиц́е. Одржавају екосистеме и минималне речне протицаје, спречавају слегање тла и интрузије слане воде. И поред свега, за многе су само „далеко од очију, далеко од срца“.  За ефикасно управљање овим скривеним ресурсом, потребно је разумевање везе са геолошком и природном средином, као и свим облицима површинских вода.

Корисни линк

 

Активности наших ученика

 

У оквиру слободних активности и грађанског васпитања, а у сарадњи са Тимом за заштиту животне средине,  ученици млађих разреда ИО Дрежник посетом оближњем извору обележили су Дан вода, 22. март. Деца су очистила извор и околину, прикупила смеће и тако га припремила за следећу сезону. Са њима је разговарано о значају  и чувању чисте пијаће воде.

 

ЛИНК СА СЛИКАМА

У оквиру обележавања Дана вода 22. марта ученици шестог разреда матичне школе у Равнима и издвојеног одељења у Дрежнику, на часовима слободне наставне активности Чувари природе, са предметном наставницом Аном Пауновић, прво су на терену фотографисали какво је, у еколошком смислу, стање вода нашег краја. Затим су израдили пригодан пано.

ЛИНК СЛИКАМА

На часу Технике и технологије ученици 6. разреда у матичној школи обележили Дан вода израдом макете воденице и воденичког точка.

ЛИНК СА СЛИКАМА