foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

Get Adobe Flash player

Светски дан борбе против АИДС-а (код нас: СИДА) обележава се 1. децембра. Болест која је, откад се појавила 1981. године у САД, до сада однела преко 25 милиона живота, и даље је присутна широм света. Светски дан борбе против сиде обележава се од 1988. године, а црвена трака, као симболе борбе против болести и солидарности са оболелима, установљена је 1991. године.
Према извештају Заједничког програма Уједињених нација за ХИВ/АИДС, у свету данас са овим вирусом живи око 34 милиона људи. У Европи их је 2,3 милиона, а да многи од њих нису ни свесни ове чињенице. Светски дан борбе против сиде усмерен је управо из овог разлога на подизање свести о потреби правовременог тестирања на вирус ХИВ-а, као и на смањивање стигме коју овај вирус носи.
У Србији, према званичним подацима, данас са вирусом ХИВ-а живи 1766 особа, а најновије процене УНАИДС-а показују да још око 1800 особа у нашој земљи не зна да је инфицирано ХИВ-ом. Код нас, највећи број заражених особа је старосне доби између 25 и 49 година, а већина заражених сазна да су инфицирани када су већ у фази болести.
Шта је ХИВ? ХИВ је скраћеница од "Human Immunodeficiency Virus", вирус хумане имунодефицијенције. АИДС или сида, последњи је стадијум инфекције. Да би дошло до инфекције и развоја болести, вирус мора да доспе у крв, где се везује за ЦД4 и Т-лимфоците(бел крвна зрнца) Након везивања, он улази унутар ћелије, „уграђује“ се у њено једро и под утицајем различитих стимуланса почиње да се размножава.
Када број ЦД4 лимфоцита падне испод критичног нивоа и када се појаве опортунистичке инфекције, наступа стадијум болести, сиде. Без узимања лекова, ХИВ инфекција обично напредује до сиде у просеку око десет година. Антиретровирусни лекови продужавају период трајања ХИВ инфекције и одлажу улазак у фазу болести. Због тога правовремено откривање вируса утиче на успоравање „уласка“ у болест.
Основни начино заштите од ХИВ инфекције јесу образовање и упознавање са свим мерама заштите од заражавања.
Светска здравствена организација (СЗО) упозорила је да више од 40 одсто људи заражених ХИВ-ом не зна да има тај вирус, а да више милиона људи пропушта прилику за лечење, које им може спасити живот и спречити ширење вируса на друге људе.
Црвена трачица је прва трачица која је постала симбол и касније инспирисала разне верзије као што је, на пример, роза трачица за борбу против рака дојке. 

У наставку можете погледати кратак видео о ХИВУ или СИДИ.

ВИДЕО СНИМАК

Наставница биологије 

Ана Пауновић