foto1
foto1
foto1
foto1
foto1

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

ОШ "ЂУРА ЈАКШИЋ" РАВНИ

Get Adobe Flash player

Ученици 1. разреда ИО Дрежник су се почетком марта у оквиру пројекта "Наука је око нас"  кроз низ активности упознали  са основним научним дисциплинама, математиком, биологијом, географијом, историјом, хемијом и физиком. Пројекат је реализован у две фазе. Помоћ у реализацији пружили су нам предметни наставници Ана Пауновић, Јелисавета Гавовић, Милош Рацић, Светлана Буквић, Миленка Маринковић и Ивана Вуковић., као и домар школе Зоран Цвијовић. Ученици осталих разреда су са интересовањем пратили ток пројекта.

 

1. фаза пројекта: Упознавање са основним садржајима научних дисциплина

Кроз разговор са ученицима проверено је њихово предзнање о научним дисциплинама. Затим је показан унапред припремљен пано са дефиницијама математике, биологије, историје, географије, хемије и физике. Дефиниције су својим садржајем прилагођене узрасту ученика.  Након тога, сваки ученик је добио папир различите боје са занимљивостима из света науке. Њихов задатак је био да реченице са занимљивим чињеницама повежу са научном облашћу и залепе на одговарајуће поље на паноу.  Дефиниције и занимљивости су изабране уз консултације са предметним наставницима. Ученици су били успешни у решавању постављеног задатка. Завршен пано је уз помоћ домара изложен у холу школе.

ЛИНК СА СЛИКАМА

 

2. фаза: Занимљива наука

Ученици су се кроз огледе упознали са занимљивом страном науке. Огледи су извођени уз коришћење  материјала који постоје у сваком домаћинству, нису токсични и не изазивају бурне реакције.  Деца су уз упутства учитељице учествовала у извођењу огледа.

ОГЛЕД: Магично млеко

Потрбан материјал: Млеко, детерџент за судове, прехрамбене боје, штапићи за уши.

 ЛИНК СА СЛИКАМА

ОГЛЕД: Шумећа чаша

Потребан материјал: Уље, вода,шумећа таблета, прехрамбена боја, чаша

 ЛИНК СА СЛИКАМА

 

 ОГЛЕД: Вулкан у чаши

Потребан материјал: Сода бикарбона, сирће, прехрамбена боја, чаша

 ЛИНК СА СЛИКАМА

 

ОГЛЕД: Цунами свећа

 Потребан материјал: Свећа, шибица, чаша, тањир, вода, прехрамбена боја

 ЛИНК СА СЛИКАМА